Fajna restauracja włoska w Krakowie

Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Podstawowe dania włoskie

Makarony to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. zobacz o restauracji Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, focaccia, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film